fredag 12 oktober 2012

ugnstorkade gröna tomater


... i olivolja.

Förra hösten gjorde jag inlagda gröna tomater, tyvärr var det ingen i familjen som tomaterna föll i smaken. Någon som har ett gott recept på inlagda tomater får gärna hojta till :)

Iallafall, i år provade jag torka dem i ugnen. Delade i halvor först, fyllde en plåt och skjuts in i ugnen på sisådär 80 grader, med luckan på glänt. Några timmar låg dom där, mitt misstag i det hela blev att jag torkade dem fööör länge.. jag hade dom i ugnen tills de var riktigt torra. Nu efter att jag smakat på skapelsen så kom jag fram till att man bara ska torka dom tills de är sådär lagom sega.. som soltorkade tomater brukar vara. (tanken var att de skulle bli ungefär som just soltorkade tomater, jag min dummer trodde att de skulle bli lite mjuka av oljan, tji fick jag!)
Så kolla tomaterna lite då och då, om ni provar detta hemma ;)

Därefter la jag ner tomaterna i en ren burk som jag steriliserat i ugnen på 100 grader i tio minuter för säkerhets skull. Varvade med färska basilikablad, skivad vitlök, torkad oregano, lite flingsalt, undrar om jag inte hade i lite dragon också... jaja man tager vad man haver.
Och toppade allt med olivolja så det täckte ordentligt. Smaken blev mycket bra efter de stått några dagar, men nästa gång ska jag komma ihåg att torka tomaterna en aning kortare tid som sagt!


äntligen har jag målat klart hyllorna i köket, de syns där i bakgrunden :)

de tre sista gröna tomaterna åkte ner i en pusta-sallad jag gjorde igår kväll...

Ja då var det fredag igen! Ikväll är vi ensamma hemma, jag och barnen.. maken ska på hårdrockskonsert. Och imorgon ska dottern ha filmkalas med några klasskompisar, hon fyllde 11 år förra veckan! Så ska jag fortsätta med höstfix både ute och inne härhemma...
Ps. vi fick en flaska årets glögg av grannkatten! (vi var kattvakt härom helgen, tack Tagge ;) så risken är överhängande att jag sprättar glöggen ikväll! Inte kan jag vänta till advent, men det visste ni väl redan, haha!
Förresten, tack alla rara för äppelrecepten i förra inlägget! Ska nog prova något i helgen :)

Vad hittar du på i helgen?

Trevlig helg!
Kram ♥♥♥ Hanna
.
.

3 kommentarer:

Clara Malvina sa...

Det låter väldigt gott det du gjort med tomaterna, blir riktigt sugen på att prova själv!
Och åh så gott med glögg, det är inte förtidigt att börja med det heller tycker inte jag, det är ju för gott! Måste nog iväg till affären och köpa det en dag! ;)
Kramar Clara

Anette-Ljusa drömmar på landet sa...

Tack för tipset..jag har skålar med gröna tomater hemma..passar bra med ditt recept !

Trevlig helg och inte för mkt glögg ikväll nu !

Olga Ю sa...

Hello! I do not like either saline or marinated tomatoes. But always make eggs. Try delicious.

One kilo of green tomatoes
600 gr. pepper
600 gr. onions
40 g. sugar
18 gr. vinegar (tablespoon)
1 teaspoon salt
ground black pepper to taste
tomatoes, peppers, onion mince and place in a saucepan, add sugar, salt and ground pepper. Stir and boil down to a low heat for 3 hours, stirring occasionally.
Then, as soon as banks tighten the lid, turn the jars, cover and keep something warm to cool.


Regards, Olga.