lördag 24 januari 2009

Mera trädgård

Har grävt i foto-arkivet... igen...



....ovan ser ni ett kort som är taget sommaren '07... Innan dräneringen, alltså. Nu så är det bara sand där, under snön. Växterna är nergrävda i en jordhög, och väntar på att få flytta tillbaka...


"Grönsaks-hörnan", där vi gjorde om för två somrar sen. I den här trekanten har jag två amerikanska blåbärsbuskar, månadssmultron (Rugen), perenn rucola, sallad och bondbönor. I mjölktunnan är det en jordgubbsplanta.


Och på andra sidan gången har vi jordgubbar, lite olika sorter...bla smulgubbar (ignorera det fula bärnätet, please), sockerärtor, rabarber, gräslök.. o lite annat.. Längst bort, i gången har vi en bänk (där i skuggan).
Till vänster skymtar hallonbuskarna, som fungerar som avgränsning till hörnan. Tillsammans med krusbär. På höger sida har vi svart, röd och vit vinbär.
Ingången hit är en (enkel, billig) rosenbåge, där jag har humle (och minikiwi, som jag trodde hade dött förra våren...)


Jag vill ha mycket ätbart i trädgården, mest för barnens skull... Som här tar en paus mellan doppen i poolen (uppblåsbara), och äter lite bär : )



Nedan har jag mina Ölandstokar (!) Hatade såna, tills för tre år sen, då jag satte dom här, vita...
Den som är längst ner på bilden är inte kvar, dessvärre... Har ersatt den med en hängsälg, oxå en växt jag aldrig trodde jag skulle plantera.. men men...se vad man kan ändra sig : ) Detta är framför bron.


Här är den enda rabatten, som blivit återställd efter dräneringen. Det va inte meningen att det skulle grävas här överhuvudtaget... men vi var tvungen att gräva fram avloppsbrunnen, som är här under... Jag hade min kryddodling här, den strök med : (
Nu har jag planterat äkta Fläder, Sandkörsbär (marktäckande buske, med bär som smakar ungefär som körsbär), månadssmultron, Lammöra, en ny Pipranka, och mossflox. Kommer bli tight, får ev flytta på nåt sen : S
Kryddodlingen har jag numera i wiskytunnan som syns i bakgrunden, och i lite andra krukor... Tunnan står dock inte där... utan vid grillplatsen. Spännande o se om kryddorna överlever vintern i den ...
Nedan: Samma rabatt, på hösten



Björnbär har jag satt för ett par-tre år sen... Thornless Evergreen. Härdig upp till zon3, men ska gå bra här i zon4 i skyddade lägen. Mums :)

Nedan en bild på den, i höstas... Full i bär... som inte hann mogna före frosten!!!
I bakgrunden, till höger kan man se lite av stenläggningen, och källartrappen. (Klicka på bilden)

Uppstammad Aronia Aron. L gillar att äta dom rakt av, man kan göra saft, sylt, marmelad, likör.... jag har inte provat göra nåt än.

Ha d gött!
Kram Hanna

22 kommentarer:

Anneli sa...

Vilka fina bilder...;-)
När barna var små hade jag oxå mycket bärbuskar och fruktträd som de kunde plocka av hej vilt - helt underbart - nu bor vi i stan med väldigt vuxna barn som inte bryr sig så mycket om det längre men de kom ihåg det...och kom ihåg att det var det bästa de visste...
Kramar/Annelie

Nettan sa...

Du vad jag är avundsjuk på din trädgård!!! Så himla fint! ^Å vilken ordning!...tänker bara vad mycket arbete det måste vara att hålla det så!
Längtar tills vi kan börja fixa till våran lite grann!! Massor med inspiration från dig!
Tack för det!!
Kram Nettan

Anonym sa...

Kauniita kesäisiä kuvia...niin vihreää...ihanaa=)

Karita

bili sa...

Очень красивый дом! :)

Алена.

Britt sa...

oj! va inspiration jag fick här idag! Hur sugen som helst och drömde mig bort...och så tittade jag ut och insåg att det dröjer innan jag får ta tag i spaden!

Kram britt

Compact Garden sa...

Urfint med alla dessa fina stenar, det ska jag fundera på nu när vi är i planeringstagen..en fråga var hittade du stenarna?..sen vill jag att det ska bli vår nuuuu! Har bestämt att jag ska måla planteringsbordet vitt så snart det bara går..ha en skön helg/Anne

Vitt och nött sa...

vilken trädgård! va underbart me en massa gott som man bara kan gå å plocka å äta! va har bara krusbär å äpplen :)

vilka fina vattenkannor!!

ha en fortsatt trevlig helg!
kram

♥ Fyra årstider sa...

Jag sitter här och njuter..vilken fin trädgård du har..helt underbar.
Kram Lotta

Mjuka sa...

Åh vilka fina bilder du visar!!
Ha en riktigt fin fortsäTtning på helgen
kram Malin

Tulipa sa...

Halkade in på din blogg och möts av ljuv grönska!
härligt i dessa mörka tider!
Kram Mariette

annashusidingtuna sa...

Längtar efter att få fram spaden och börja härja i trädgården!
Kram Anna

Anonym sa...

Hej Hanna, Hittade din blogg av en slump. Jag blev fast så mycket fint. Här kommer jag fortsätta att titta in hoppas det är ok att jag länkar.
Ha en bra söndag/ kram Lotta

Compact Garden sa...

Här kommer jag igen..mitt planteringsbord köptes sent förra året men efter jag sett ditt i tidigare inlägg så var det ingen tvekan om att det skulle målas..men jag vill sätta igång!!/Anne

Anneli sa...

Detmåste sitta i generna för du har verkligen fint i din trädgård, verkligen genomtänkt och snyggt - gilla sten och betong, det använder jag mycket...
Tack för din kommentar om Tavlorna - gör mig glad...
Kram/Annelie

Hannis sa...

Tack för din kommentar hos mig=))

Vilken trädgård!!
Snacka om att ha gröna fingrar!
Och framför allt härligt att ha egna bär och kryddor.
Snygg burk du hade fixat i ordning!

Kram Hannis

Eva sa...

vilka härliga bilder du visar från din sommarträdgård. Jättesnyggt med sten till det gröna, vill jag oxå ha.

Gammalt o nytt 1:12 sa...

Så otroligt fin trädgård du har!
Nu längtar man till sommaren...ler
Kram Irene

Mia sa...

Längtan är enorm efter lite värme så att man kan börja gräva i trädgården igen. Så mycket fint du har.

De två sista bilderna, likadana björnbär och aroniabuskar köpte jag i höstas. Ska bli så spännande att se hur mycket som överlevt vintern. Vi köpte huset i somras så det mesta jag planterat grävde jag ner under hösten.

Minikiwi läste jag att du hade, har du fått några frukter på dem? Även min rosenbåge kommer att ha minikiwi (två tjejer och en kille, plantorna alltså) från ena hållet och klätterros från det andra.

Ha en riktigt trevlig kväll!
Kram Mia

Nettan sa...

Hejsan! Om du ville ha receptet på brödet så har jag länkat det från min blogg nu!!
kram kram Nettan

Ingis sa...

Du har en award att hämta hos mig. Kram

Anonym sa...

Oj, oj vilken prunkande trädgård ni har! Jag gillar formerna!!! Du måste verkligen ha gröna fingrar. Det har tyvärr inte jag o min man ;-) Får hoppas att vi kan förvalta vår trädgård nu, man känner ju lite press nu när man har fått expert hjälp ;-) Vi tycker det e kul o pyssla o ha fint i trädgården, men vi e inte så kunniga.

Anonym sa...

Självklart får du berätta om o länka till min blogg :-D

Vi fick beställa det mesta materialet själva och betala. Kommer berätta mer om det i nästa inlägg :-) För det e ju som du säger det e sånt man brukar undra.

Åh ja, jag tar gärna emot hjälp från en trädgårdskunnig. Det lär nog trilla in en hel del frågor här från mig när våren och sommaren närmar sig ;-)

Får väl snart ta o börja så lite grejer till växthuset. Ska bara bestämma vad vi vill ha i år. Det får ju inte plats hur mycket som helst :-) Några tips?