fredag 21 augusti 2015

blandsaft


vita smultron blandsaft

Med rabarber, jordgubbar, smultron och vita vinbär blev det.

Jag tog med en kniv och bärdelen från saftmajan ut i trädgården och fyllde den där, på plats. Behändigt faktiskt, att jag inte tänkt på det tidigare! Dela rabarbern i bitar och plocka bär rakt ner i bärdelen. Bara ställa på saftmajan sedan, hälla i önskad mängd socker och så knäppa igång spisen.
Jag tog ca 750-800g socker denna gång, till våran lilla saftmaja (lite mindre i storlek, tror bärdelen rymmer ca 7-8 liter).
Ungefär en timme brukar jag koka, tappa ur en liter saft efter halva tiden - och hälla det på bären/frukten.
Steriliserar väl rengjorda flaskor i ugnen på 100 grader medan saften kokar.
Tappa upp direkt i flaska, ända upp. Förslut. Klart!

Förra sommaren provade jag göra extra lättsockrad saft, tog något mindre än 500g socker - hälften steviasocker, men några av de flaskorna som var kvar nu har jag fått hälla bort nu då de möglat. Synd. (brukar inte ha i konserveringsmedel)



blandsaft saftmaja rabarber jordgubb smultron vita vinbär

vita smultron
Goda vita smultron, sprider sig som löpeld i trädgården. Dessa är vi vårt utespa, håller på att ta över grusläggningen :)


Ha d gott & Trevlig helg!
Kram ♥♥♥ Hanna


1 kommentar:

Maria sa...

Härlig blogg du har och jättefina bilder