Jag gjorde det! Kokade äppelgelé, tillslut!
För sju år sedan fick sonen ett vårdträd... John Downie, paradisäpple. Sen dess har jag funderat på att koka gelé varje höst. Men det har inte blivit av. Nu är det gjort, och gott blev det ;)
Det kanske verkar som jag har gått och blivit matbloggare? Nädå, men nu på hösten är det ju tid att sylta och safta! Och jag har en hel matkällare att fylla ;) Lägger upp recepten även för min egen skull, en 'dagbok' över höstpysslet.
Dottern frågade häromdagen om vi inte kunde göra nån slags inläggning med salladen som jag plockat, gullunge :)
Jag delade äpplena i halvor (man kan även använda vanliga, syrliga äpplen).
Sen använde jag saftmajan till att ånga ur saften (tillsatte inget socker än).
Mätte upp saften och hällde över i en kastrull, kokade kraftigt i 2-3 min utan lock. Tog kastrullen från värmen, rörde i socker (9 dl socker per liter saft) lite i taget, tills det löst upp sig.
Kokade kraftigt igen, utan lock i ca 10 min.
Sedan geléprov; ös upp lite på ett kallt fat, gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Mitt fick koka några minuter till innan det var klart...
Ta kastrullen från värmen, blanda ev i Atamon. Låt stå i fem minuter, ta bort hinnan som bildas. Ös upp på rena varma glas, förslut genast.
Mums till ost och kex! ;) |
Ha d gott!
Kram ♥♥♥ Hanna