onsdag 9 september 2009

äppelmos

.
Japp, äppelmos var det här!
Som så många andra så har jag oxå kokat denna härliga mos... Började lite försiktigt med en sats... på ett kilo äpplen... för o kolla om jag överhuvudtaget lyckas...
Och jodå, det gick att äta... va riktigt gott tillochmed :D
Maken som inte tycker om äppelmos... och sonen som är väldigt kräsen (speciellt på mammas hemmagjorda 'grejer')... tyckte att det va gott!! Haha, då har man lyckats ;)
Så idag plockade vi ihop ett kilo till... jag och lilleman.



.
Sen så orkade vi (läs jag) inte så mycket mer... Det här med tankens kraft vill inte riktigt funka på febern... blir alldeles slut av ingenting.

Vi gjorde chokladpudding och satt på den nybyggda altantrappen och myste istället :) Äpplena får vänta lite...

Men jag kommer nog att göra efter samma recept igen... Receptet hittar du HÄR. I samma veva som jag gjorde moset så frös jag även in äppelbitar, färdigt att ta fram till en paj, t ex.



..
"Lilla" fröken Mårbacka bor under äppelträdet...
Det är sticklingar som jag tog förra hösten från Mårbackorna i dotterns fönster... som kommer från sticklingar som jag nallade åt mig året innan :)
Sticklingarna som jag tog förra hösten hade jag i en vas i fönstret hela vintern... och satte i jord i våras...
En riktig surviverblomma alltså.
Nu under sommaren har jag tagit nya sticklingar, som jag petat ner i krukor... i lillemannens fönster.
.
Det var någon undrade hur jag lyckas med mina pelargoner...
Jag lyckades övervintra alla mina pelargoner (förutom doftpelargonen) för första gången i vintras. Hade dom nere i källaren, utan vatten... och så fram på våren, väck dom försiktigt :)
En del av mina står i pelargonjord, en del i bättre planteringsjord (absolut inte "5 för 100.- jord"!)
Dom ska torka upp mellan vattningarna, gödslas efter anvisningar på gödselförpackningen ('naturgödsel' funkar med ;)) Gula blad och överblommat ska plockas bort, annars möglar dom.
Jag har mina pellar lite varstans... en del inne i fönster... en del ute, en del inne på altan, en del i sol, en del i skugga (då blommar dom inte så rikligt)...


Oj, det blev ett långt utlägg om pelargoner... hoppas det var till någon hjälp :)
.
mmm, känner du doften? :D

Ja, jag har ölandstok i min trädgård... vita såklart ;)

Tack så hemskt mycket för alla gulliga kommentarer, jag blir så glad av att läsa dom :D
Ps.missa inte tävlingen, klicka HÄR
.
Ha d gott!
Kramar / Hanna

10 kommentarer:

Hanna sa...

Mysiga bilder.
Hanna

Hanna sa...

Tack Hanna :)

Maria - Villa Krutbruket sa...

Morn,morn!!

Jajämän, uppe mitt i natten (20:00) hehe! Var ju så ivrig att få visa mitt nya fynd :P
På tal om mer fynd så var vi innan på Åhlens för jag skulle köpa en hissgardin, då hade de 20% på alla gardiner. Rätt ok, det med :D

Är du sjuk? Vad tråkigt :( Får ligga inne och läsa en bra tidning och se en bra film..
AF är ju ingen höjdare, där blir man ju inte friskare av att vara :P

Ska du göra idag då?
Jag ska till Komvux, sen tänkte jag åka hem och börja packa upp och diska alla fin glas så jag kan ställa in dem i nya skåpet..
Imorgon ska jag på marken :D Mysigt, köpa marknadsgodis. Mumma!!

Krya på dig vännen! KrAMAR!

Maria - Villa Krutbruket sa...

Åh vad jag har saknat dina långa inlägg :D Skönt att du är tillbaka i bloggbranchen vännen.. Inge roligt när du jobbar :D

Haha,haha.. Ja så kan man ju också göra. Köpa en gitarr men inte ha något spel *skrattar*

Japp, bilder lovar jag sååååå fort som jag har fått upp gardinen och sytt skynket till tvättbänken i samma tyg. Ska försöka hinna det nästa vecka. Å bilder på skåpet kommer sååå fort jag fyllt det med läckerheter :D:D:D:D:D Hoppas på att hinna det nu i helgen..

Det är en liten marknad i Kumla, med några få stånd som säljer skit och karameller :D Men det är såå mysigt att gå där och titta...å äta marknadsgodis...!!

Tårtkalas, kl 11 här på jobbet. MUMS!!Vill ni smaka?

Tråkigt med att ligga sjuk, trodde min Micke skulle bli sjuk i måndags. Låg och mådde jätte dåligt, ont i halsen och dyl. Men tisdagen var han rätt ok igen..!

Har ni så många bra loppisar i Sundsvall? Här i Örebro har vi inte så många, däremot har vi en nyöppnad som jag måste undersöka snart.. En golfhall har gott i konka så nu har de öppnat loppis :D Antar att det är STORT!! :D

Somnat? Jag, nej nej tycker det är skööööööööööj!!

kaffe + tårta! KRAAAAM!

Maria - Villa Krutbruket sa...

Ja Myrorna har vi också, Erikshjälpen vet jag ej om vi har. Vi har Uffes lada i Hallsberg, sen har vi Örebro´s loppis men den är inte så värst bra.. Sen den nyöppnade som jag prata om :D
De är de som jag känner till..

Inte lätt för lilla Neo att förstå hur datavärlden funkar, det är ju knappt en annan gör för tusan :D

Vilket kalas väder vi har idag!! Trist att man ska behöva sitta inne till 17:00.. Blir nog en promenad med Nenya ikväll, innan IDOL.. Jag är smått förälskad i Anders Bagge, han är såååå charmig. Tittar du på Idol?

Har du något tips på vad jag får tag på en snygg enkel vit lampfot?? Jag måste ha valt helt fel affär och kikat i, har inte funnit en enda... Inte ens på åhlens lampavdelning... :( Tips tack! :D

Nu ska jag snart iväg..

Vi hörs mer i morgon! Krya på er! KRAMAR!!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Hoppas du mår bättre idag. Och det var en söt plockhjälp du hade, moset ser gott ut. Bättre betyg än sonens kunde du inte få.
Kramar
AnnaMaria

alegni sa...

jag har en äppelpaj i ugnen nu medan jag skriver detta. vi får ganska lite äpplen i år, så jag slipper koka mos (som ingen ändå äter) i år ;)
läste precis nånstans att man ska koka äpplen i apelsinjuice så blir moset ännu godare.
kram
ingela

Maria - Villa Krutbruket sa...

Hallå!

Ja, jag är kvar på jobbet. Krångel, velighet å lite mer krångel säger jag bara.
Göra historien kort: Min högsta chef kräver att jag ska läsa upp betygen, och kommun står för detta. Men läsa på dagitd funkar ej med avbytning på kontoret och annat. Å det kom dom fram till 10 minuter innan jag skulle åka till lektionen. Så jag fick hoppa av och ska börja läsa på distans istället för att det ska funka på jobbet. Jag säger bara: Herregud!! Snacka om framförhållning!
Så vi får se, ska försöka få dom att jag får börja läsa i vår istället, efter ett halv år med byggnation och mkt arbete så hade jag hoppas på en lugn höst/vinter..

HAr ni ingen tv????? Va i.... hihi!!! filmer är inga fel, synd bara att du missar Bagge ;) Men som du sa det flesta program går ju att se på internet..

Men du, detta med lampfoten.. Sprayar man sladden också eller? Hm.. jag har ju flera svarta som man kanske skulle kunna måla...
Får se hur jag gör, hade en som jag ville ha men den var slut när jag kom till affären :(

Lille vännen, fått en ny cykel..! Roligt! Hoppas turen gick bra..

Nu ska jag snart åka hem.. skönt!
Hörs imorgon..

Många kramar och ha en trevlig kväll!!

Gillberg sa...

Ja visst är det nåt speciellt med "pellisar"!

Ska göra ett nytt övervintrings-försök i år. Förra året ruttnade ca 2/3 av "samlingen" bort i min fina jordkällare... Har nu en ny strategi: Gäststugan!! Får se hur det går i år...

Kram Ellinor på Gillberg

bakom berget sa...

Tack för tipset! Nu står det sex burkar med vaniljäppelmos på min köksbänk.I morrn ska jag ta sticklingar från mina pelargoner. Jag suger upp inspiration allt vad jag kan. Härligt! Ha det gott! Kram Åsa.